Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A depresszió elméletei

A depresszió magyarázatára több elméleti pszichológia -élettani modellt alakítottak ki.

1."A befelé fordított agresszió" modellje.Elsősorban a klinikai gyakorlatban szerzett megfigyeléseken alapul,azonban utólag kiderült,hogy kellő bizonyítékokkal ez a hipotézis nem rendelkezik.

2."A veszteség modell"feltételezi,hogy a depresszió egy személy,egy dolog,egy státusz,az önértékelés, vagy egy szokás elvesztésére adott reakcióként jön létre.

3"Az interperszonális kapcsolat" megközelités magatartástudományi alapon magyarázza a betegséget. Feltételezi,hogy a depressziós személy a környezete,igy az orvosa ellenőrzés alatt tartására használja a betegségét.Olyan taktikai viselkedésmintákkal operál,mint az ajakbiggyesztés,a duzzogás,a mély hallgatás,valaki,  ,vagy valami tudomásul nem vétele,figyelmen kivül hagyása.Ha ezek a trükkök nem vezetnek eredményre úgy az a helyzetének a rosszabbodását eredményezi.

4."A tanult reménytelenség" modellje arra a feltételezésre épül,hogy a depresszió szokásszerűen megélt reménytelenség, szokássá vált pesszimizmus.

5."A monoamin elmélet" a monoaminok,a kémiai hírvivő a szerotonin,és két adaptációs hormon az adrenalin és a  noradrenalin egyensulyának a felborulásával jellemezhető,tulaj- donképpen biokémiai működészavarként fogja fel a betegséget. A modell a klinikai orvosi gyógyítási gyakorlat elfogadott modell- je.

6."A tanult reménytelenség" modellje abból az állatkisérletből indul ki,hogy a kutyákat meg lehet tanítani kellemetlen dolgok,  például áramütés elviselésére.Az etológiában ezt a jelenséget  habituációnak,vagy megszokásnak nevezik.Ebből feltételezték, hogy a depresszió is a reménytelenség,a megadás tudomásul  vétele,megtanulása.Ha ugyanis az ilyen ,sorsukba beletörődött  állatoknak antidepresszánst adtak ,úgy  azok elkezdtek normálisan viselkedni.Ebből a kutatók arra következtettek,hogy a gyógyszerek helyreállították az agyi folyamatok megfelelő biokémiai egyensúlyát és  ezért az állatok elkezdtek normálisan viselkedni.Egyben azt is  feltételezik,hogy a depresszió agyi biokémiájában szükséges változásokat az optimista szemlélet átadásával lehetséges elérni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.