Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A depresszió felismerése

 

A depresszió az egyik leggyakoribb pszichés betegség.A fejlett ipari társadalmakban a lakosság 1o%-át érinti.Az esetek egy része rejtett (látens) állapotban marad,miután a hagyományos orvosi kezelések alkalmával rendszerint a betegség fizikai tüneteit kezelik és nem tételezik fel,hogy  annak hátterében pszichés okok állnak.Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a szakintézményekben a betegeknek csak a töredékét kezelik ,többségük rejtett állapotban ,depresszióval küszködve éli le az életét anélkül,hogy tudatában lenne helyzetének.Lehet,hogy földi pályája során soha nem találkozik kompetens szakemberrel ,szakavatott gyógyítóval.

Miről ismerhető fel a betegség?

1.A legtipikusabb tünete a hangulati nyomottság,amely a reggeli órában a legrosszabb.Ezen túl jellemző az indokolatlanul fellépő  büntudat,az önvád,a lelkiismeretfurdalás .a szégyenérzet,a gátlásosság,a szorongásos félelmek.a váratlanul fellépő zokogás, ingerlékenység, nyugtalanság, tehetetlenség érzet,a negatív gondolkodás,az alacsony önértékelés,a pesszimizmus,a reménytelenség,az elkeseredés,az indokolatlan szégyenérzet,az állandó visszarévedés a múltba,a határozatlanság,a döntésképtelenség,az indokolatlan dühkitörés.

2.Az álmatlanság,alvászavar,nyugtalan alvás,elalvási nehézség, rémálmok, nehéz ébredés szexuális érdektelenség, impotencia,frigiditás,csökkent fizikai, szellemi és szexuális teljesítőképesség. 3.Dekoncentráltság,figyelmetlenség,gondolkodási zavarok, memóriazavarok, a rövidtávú emlékezet hiánya, szétszórtság, önbizalomhiány,csökkent befogadóképesség és motiváció. 4.Csökkent érdeklődés a megszokott tevékenysége iránt, örömtelenség és boldogtalanság érzet, a motiváció és a humor hiánya.

5.Az étkezési szokások drasztikus megváltozása és váltakozása: étvágytalanság,farkasétvágy, szertelen zabálás.Rossz szájíz, a száj nyálkahártya kiszáradása,  édesség utáni kiolthatalan vágy,erős izzadás.

6.Fáradtság,levertség,csökkent energia,változó testrészen jelentkező fájdalom tünetek,passzivitás,közönyösség,emberi kapcsolatok megszűnése, leépülése, befeléfordulás, visszahúzódás.

7.Lassúság,nehézkesség,halk, monoton,lelassult beszéd, csökkent metakommunikációs jelzésrendszer /pl a mimika,a testbeszéd leépülése/.

8.Tudatos,vagy tudatalatti halálvágy,öngyilkossági gondolatok, vagy kisérletek.Ha a  felsorolt tünetcsoportoknak a fele több héten át fennáll ,az illető klinikailag depressziósnak tekinthető. Ha a felénél valamivel kevesebb szimptómát észlelnek,akkor valószínűsíthető a depresszió.Nagyon fontos elhatárolni az átmeneti levertséget,a bánatot,az átmeneti búskomorságot,a múló rossz hangulatot,a levertséget,a múló kimerültséget a depressziótól. Depresszióról akkor beszélhetünk,ha a felsorolt panaszok legalább egy hónapja folyamatosan fennállnak,a beteg semmiféle kiváltó okot nem tud megnevezni és az állapota kihat életének szinte minden területére.Ha önmaga nem képes a helyzetén segíteni mindenképpen szakember közbeavatkozására  van szüksége.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

3360 Heves

(Varga Judit, 2015.06.17 14:25)

aminamontana@citromail.hu

(Oláh Nikoletta, 2012.12.17 03:17)

Hogyan tudna az ember ezen a helyzeten segiteni ? Én személyszerint páldául nemtalálok, nem is tudok elképzelni semmit, amitől jobban érezném magam. Semmit ! 20 éves vagyok...